Özlük dosyası bir işletmenin her bir çalışanı için ayrı ayrı tutması gereken, çalışana ait tüm bilgilerin bulunduğu arşiv/kayıt dosyasıdır. İş Kanunu 75. Maddesine göre “İşveren çalıştırdığı her işçi için bir özlük dosyası düzenler. İşveren bu dosyada, işçinin kimlik bilgilerinin yanında, bu Kanun ve diğer kanunlar uyarınca düzenlemek zorunda olduğu her türlü belge ve kayıtları saklamak ve bunları istendiği zaman yetkili memur ve mercilere göstermek zorundadır.” Yükümlülüğünü yerine getirmeyen işverenler hakkında her bir işçi için ayrıca idari para cezası uygulanacağı sabittir.
1- İşe Giriş Yapılmadan Önce Özlük Dosyasında Bulunması Gereken Belgeler:
İşe giriş işlemi en geç 1 gün önce yapılır. Örneğin 03.08.2022 tarihinde işe girecek bir işçinin işe giriş bildirgesi en geç 02.08.2022 tarihinde onaylanmalıdır.
2- Teşvikten Yararlanmak İçin Yapılması Gerekenler
–
3- İşçinin Niteliğine/Durumuna Göre Bulunması Gereken Belgeler
4- İşçi İşe Devam Ettiği Süre Boyunca Eklenmesi Gereken Belgeler
5- İşçinin İşten Ayrılması Durumunda Eklenmesi Gereken Belgeler
İşten ayrılış işlemi en geç 10 gün içinde yapılır. Örneğin 01.09.2022 tarihinde işten ayrılan bir işçinin işten ayrılış bildirgesi en geç 10.09.2022 tarihinde onaylanmalıdır.
Srumluluk reddi beyanı: İşbu bestdenetim.com sitesinde yer alan tüm bilgiler, veriler ve içerikler yalnızca bilgilendirme amacıyla paylaşılmaktadır. bestdenetim.com sitesinde yer alan bilgilere dayanarak gerçekleştirebileceğiniz eylemlerden ve bunların sonuçlarından BestDenetim Mali Müşavirlik’i sorumlu tutmamayı kabul etmiş sayılırsınız. Buna ilaveten BestDenetim Mali Müşavirlik, bestdenetim.com sitesinde yer alan herhangi bir bilgi veya içeriğin doğruluğunu, zararlı bileşen içermediğini garanti etmez. Bu bilgi ve içerikler üzerinde önceden bildirimde bulunmaksızın değişiklik yapabilir, güncelleme taahhüdü vermez.